Skip to main content

Mortelschroef

Deze methode is grondverwijderend en geheel trillingsvrij en geluidsarm. Juist bij projecten waarbij trillingen en geluidsoverlast tot een minimum beperkt moeten blijven is onze mortelschroefpaal een ideaal funderingssysteem. U kunt hierbij denken aan oude stadscentra, bij ziekenhuizen, in en rondom oude woningen, etc.

Materieel mortelschroef

Wij hebben vijf kranen waarmee wij mortelschroefwerkzaamheden kunnen uitvoeren. Dit betreffen de 7530, 5022, 4500, 4322 en 1712. Onder de afdeling materieel kunt u meer informatie vinden over de kranen waarmee wij de mortelschroefpalen kunnen boren. 

Met onze grootste kraan kunnen wij zelfs palen tot 27 meter boren.

Beperkte ruimte / moeilijk bereikbare bouwlocatie

In beperkte ruimtes en/of bouwlocaties die moeilijk te bereiken zijn, installeren wij met onze 4500- funderingsmachine mortelschroefpalen tot een diameter van 500mm! Deze machine kan door middel van inklappen en uitschuiven, door smalle doorgangen heen met een breedte van maar 1,70! Met deze machine kan in een keer een mortelschroefpaal van wel 10.00 meter worden geboord.

Door te variëren met de hoogte van de makelaar kan tevens inpandig en onder hoogspanningsmasten gewerkt worden.

Werking systeem

Bij de installatie van een mortelschroefpaal wordt een holle avegaar, die aan de onderzijde is afgedicht met een klep, rechtsom op de juiste vooraf bepaalde diepte geschroefd. De lengte en diameter van de paal kan eventueel in het werk aangepast worden.

Vervolgens wordt de holle avegaar volgepompt met beton en langzaam zonder te draaien omhoog getrokken. Daarna vult de ontstane paalschacht zich gelijkmatig met beton en wordt de paal afgestort. De vrijkomende grond wordt met een minikraan met maaiveld gelijk getrokken. Daarna wordt de wapening aangebracht en wordt de paal indien mogelijk op hoogte afgewerkt.

Trekpaal

Mortelschroefpalen zijn ook prima als trekpaal geschikt. Hiertoe dient de paal over de gehele lengte te worden voorzien van een eventueel gekoppelde staaf met een variërende diameter van 20 tot 40 millimeter. Een wapeningskorf over de gehele lengte van de paal is bij lange mortelschroefpalen praktisch onmogelijk. Met een centreerstaaf is dit op te vangen.

Overig

Onze mortelschroefpalen kunnen uitstekend worden toegepast als grondkerende wanden cq. palenwanden door deze met geringe tussenruimte of zelfs versnijdend te plaatsen. Daarnaast is onder schoor werken mogelijk.